3. Informatie uitwerken

Onthoud tijdens het schrijven dat je synthese begrijpelijk moet zijn voor lezers die de bronteksten niet gelezen hebben. Je kunt de begrijpelijkheid van je tekst op de volgende manieren vergroten:

1. Logische opbouw

Voorafgaand aan het schrijven heb je een standpunt ingenomen en een conclusie getrokken.

Voorbeeld

Tijdens het schrijven van je tekst moet je doelgericht naar die conclusie toe werken

  • Zorg ervoor dat je in je inleiding aangeeft waar je tekst over zal gaan. 
  • Gebruik in het middenstuk alle informatie of argumenten die je conclusie ondersteunen en werk dit goed uit (zie punt 3). 
  • Je slot moet de conclusie bevatten die logisch voortkomt uit het middenstuk.

Belangrijk is ook dat je afweegt in welke volgorde je de informatie of argumenten brengt. Begin je met het sterkste punt of wil je ermee eindigen? Ga je alle voorargumenten bespreken en vervolgens alle tegenargumenten of wissel je af? Weeg de mogelijkheden goed af en kies voor de manier die voor jouw tekst het meest overtuigend is.

2. Verbanden aanbrengen

Tijdens het structureren van info heb je verbanden gezocht door verschillende ideeën te groeperen en te contrasteren. Het is belangrijk dat je die verbanden expliciet maakt in je synthese. Dit kan je doen door signaalwoorden te gebruiken: woorden of woordgroepen waarmee een verband wordt aangegeven tussen twee zinsgedeelten, zinnen of alinea's. Hiermee geef je een lezer informatie over de opbouw van een tekst of tekstgedeelte.

Voor een lijst van de meest gebruikte signaalwoorden: klik hier

3. Uitwerken

Het is belangrijk dat je elk idee of argument uitwerkt. Som bijvoorbeeld niet gewoon alle hoofdzaken of argumenten op, maar leg elke hoofdzaak en elk argument uit. Geef daarna ook passende voorbeelden.

Professionele debaters werken hun argumenten altijd uit volgens het SEXI-principe:

S - state (noem)

EX - explain (leg uit)

I - illustrate (geef voorbeelden)

Dit principe werkt ook voor het uitwerken van informatie uit je bronnen.