
2. Structuur aanbrengen
De belangrijkste actie tijdens deze stap is het groeperen van inhoud. Je zet de informatie uit de verschillende bronnen bij elkaar, geordend op onderwerp.
Maar enkel het opsommen van gevonden en geordende info of het tegenover elkaar plaatsen van argumenten, is niet genoeg om een goede synthesetekst te schrijven. Je moet de informatie of de argumenten kritisch beoordelen en er vervolgens een conclusie aan verbinden. Dat houdt in dat je zelf een standpunt inneemt.
Uiteenzettende synthese
Je ordent de inhoud volgens thema en niet volgens bron. De tekst moet straks namelijk één geheel vormen en niet bestaan uit losse samenvattingen van de bronnen die je achter elkaar plakt.
Bij een uiteenzettende synthese gaat het vaak niet om argumenten. Toch moet je dan ook zorgen voor een conclusie. In een uiteenzettende synthese is het dus van belang dat je bepaalt wat jouw standpunt is over het onderwerp, vóórdat je begint met schrijven. Op basis van de informatie die je hebt gevonden, neem je een standpunt in en beslis je naar welke conclusie je gaat toewerken.
Argumentatieve synthese
Om de inhoud van bronteksten met zowel voor- als tegenargumenten te groeperen, voer je twee acties uit:
- Groeperen: wat hoort samen?
- Contrasteren: wat kan je tegenover elkaar plaatsen?
Hoe kun je groeperen aanpakken? Zie onderstaand voorbeeld. Dit zijn de samenvattingen van drie bronteksten die pleiten voor het behoud van het tropisch regenwoud:
González Sevilla (2002):
- Het tropisch regenwoud vormt het woongebied van verschillende inheemse volkeren. Hun habitat moet beschermd worden.
- Het regenwoud is van groot ecologisch belang, het is de groene long van de aarde.
Frost (2008):
- Regenwoud herbergt een enorme diversiteit aan fauna en flora. Het vormt het laatste toevluchtsoord voor verschillende met uitsterven bedreigde dieren.
- In het woud zijn ook veel medicinale planten.
- Het regenwoud is al eeuwen de thuis van inheemse volkeren.
Klinsmann (2005):
- In het woud groeien veel planten met een medicinale werking. Ze kunnen gebruikt worden voor het bestrijden van o.a. malaria en kanker.
- Het tropisch regenwoud is van groot belang voor de zuurstofproductie van de aarde.
- Het woud wordt gekenmerkt door zijn rijke fauna en flora.
Voor je uiteindelijke tekst is het aan te raden om de verschillende argumenten voor het behoud van het regenwoud te ordenen per thema in plaats van per bron. Geordend per thema, krijg je volgend lijstje:
Argumenten om het regenwoud te beschermen:
- Woongebied van inheemse volkeren (González Sevilla, 2001; Frost, 2008)
- Rijke fauna en flora (Frost, 2008; Klinsmann, 2005)
- Zuurstofproductie (González Sevilla, 2001; Klinsmann, 2005)
- Medicinale planten (Frost, 2008; Klinsmann, 2005)
Je kunt ook eerst alle voorargumenten groeperen en daarna de tegenargumenten. Vervolgens zoek je de verbanden tussen de voor- en de tegenargumenten. Je probeert dus bij elke groep voorargumenten een tegenargument te vinden. Dit is contrasteren.
Conclusie
Het is essentieel om op basis van de argumenten vooraf een conclusie te trekken. Zo ben je in staat om tijdens hetschrijven doelgericht naar je conclusie toe te werken.
Hoe kun je dit aanpakken bij een argumentatieve synthese? Dit zijn vragen die je op weg kunnen helpen:
- Met welke argumenten ben ik het eens? Met welke ben ik het oneens? En waarom?
- Welke argumenten wegen het zwaarst? Wat zijn de belangrijkste argumenten?
- Kan je zelf nog iets toevoegen? Eigen argumenten, bedenkingen, ideeën?
- Wat kan je nu concluderen op basis van de argumenten?
Na het afwegen van alle argumenten kan je dus een standpunt innemen. Je kan een bepaald standpunt van één van de bronteksten aanhangen of juist tegenspreken. Maar je kan ook de middenweg zoeken of een alternatief standpunt innemen.